Dry needling is een behandelmethode waarbij gespannen spieren aangeprikt worden met een dunne naald. Gespannen spieren kunnen lokale of uitstralende pijn geven waardoor het dier wordt gehinderd in zijn bewegen.
Daarnaast kunnen spieren die continue gespannen staan minder kracht leveren. De spier zal sneller vermoeid raken of minder effectief gebruikt kunnen worden. Dit kan beperkingen geven in gebruik van het lichaam.

Dry needling is iets anders dan acupunctuur: bij acupunctuur worden de naalden oppervlakkig in de huid gezet. Deze naalden blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de energiebanen in het lichaam.
Bij dry needling gebruik ik als therapeut dezelfde soort naalden maar deze prik ik in ‘triggerpoints’ in de spier. Triggerpoints zijn verkrampingen in de spier die aanvoelen als een harde plek binnen de spier. Een triggerpoint kan lokale pijn in de spier veroorzaken maar ook uitstralende pijn in de nabij gelegen spieren en lichaamsdelen. Ze kunnen dus ook pijn op een andere plaats in het lichaam geven. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Over het algemeen laten paarden en honden deze behandeling goed toe.

Na de behandeling moet het dier een paar dagen iets rustiger getraind worden dan normaal om het lichaam de kans te geven volledig te herstellen.