Nekpijn en rugpijn bij de hond

Net als bij mensen komen nekklachten en rugklachten bij honden regelmatig voor.

De hond ervaart pijnklachten bij het bewegen van zijn nek of rug en zal hierdoor zijn gedrag en zijn manier van bewegen aan passen.

Als eigenaar kan het zijn dat je verschillende signalen opmerkt die aan kunnen geven dat je hond last heeft van nek of rugpijn. Bijvoorbeeld: 

– Je hond gilt ineens van de pijn bij bepaalde bewegingen of soms zelfs bij het liggen omdat hij of zij geen fijne houding meer kan vinden.

– Andere houding van hoofd of nek. De hond houdt zijn hoofd bijvoorbeeld lager dan normaal of scheef.

– Hond wil bepaalde bewegingen niet meer maken of is algeheel trager in bewegen en gedrag.

– Wil niet meer spelen of springen.

– Wil de halsband niet meer omdat dit de pijn verergerd of omdat er een slechte herinnering is door pijn van de halsband.

– Het dier is anders dan normaal in zijn gedrag: niet happy, futloos, kijkt dof uit de ogen, wil minder contact: minder spelen en/of aanraking.

Of het dier wordt juist onrustiger, agressiever, gaat tegenstribbelen, dreigen bij aanraking van pijnlijk gebied, gestrest door de pijn, eet slechter.

Meest voorkomende oorzaken van nekpijn bij de hond

Nek pijn bij de hond kan door verschillende oorzaken ontstaan. Hieronder volgt een opsomming van de meest voorkomende oorzaken waarbij ik als osteopaat de hond vaak al met 1 tot 3 behandeling heel erg goed kan helpen:

– Verhoogde spanning in de nek en schouder /rug spieren:

Verkrampte spieren gaan verzuren en geven hierdoor pijnklachten. Doordat de verkrampte spier de nek en rug beweging beperkt zal de hond ook stijver gaan bewegen.

Dit kennen veel eigenaren ook zelf wel, wanneer je ooit last hebt gehad van je nekspieren dan weet je dat je je hoofd stijf gaat houden. Dat je bepaalde bewegingen gaat vermijden en deze spierpijn soms voor extra klachten zoals hoofdpijn kan zorgen. Bij rugpijn ga je zelf ook voorzichtiger bewegen en zul je merken dat je rug verkrampt en je rare bewegingen gaat vermijden.

– Stijfheid/blokkades in de wervelkolom (nek en rug):

Stijfheid in de gewrichten van de rug en nek (de wervelkolom) geeft bewegingsbeperking van de rug en/of de nek. De stijfheid beperkt de beweging van de nek en de rug.

Bij stijfheid in een deel van de wervelkolom gaat het dier de beweging in de rest van zijn lijf proberen te compenseren. Deze compensatie geeft vaak op den duur een overbelasting. Plus de plekken waar het dier gaat compenseren worden gevoeliger voor blessures omdat het stijve gedeelte van de wervelkolom niet meer kan helpen bij het maken van bewegingen.

– Hernia/HNP:

Net als wij mensen kan een hond ook een hernia krijgen. Dit is een probleem van een tussenwervelschijf.

Tussen iedere 2 wervels ligt een tussenwervelschijf. Deze tussenwervelschijven zijn de schokdempers tussen de wervels van de wervelkolom. Bij een probleem van 1 van deze schijven kan er druk ontstaan op de zenuwen die uit het ruggenmerg en de wervelkolom het lichaam in lopen.

Druk op de zenuw kan voor pijn zorgen, tintelingen in de poten (dier schud bv vaak met poot, of hapt in eigen poten in de hoop dit rare gevoel weg te halen), en in ernstigere gevallen kan het zorgen voor uitval en krachtsverlies van de spieren van de voor- of achter-poten.

Gedrag hond met nek pijn of rug pijn

De hond zal de pijn zo veel mogelijk willen vermijden. Dit kan resulteren in het opzoeken van een andere houding dan normaal om de pijn zo veel mogelijk te voorkomen. Voorbeelden hiervan bij nekpijn zijn het hoofd lager of hoger houden of bij 1 zijdige klachten zal de hond zijn hoofd/nek regio scheef gaan houden om de pijn zo veel mogelijk te vermijden. 1 zijdige kreupelheid kan ook een teken van nekpijn zijn.

Daarnaast kan het gebeuren dat je hond door zijn pijn bepaalde bewegingen of spelvormen niet meer wil doen. Je kunt je wel voorstellen dat dingen als schudden met het hoofd of trekken aan een speeltje niet meer prettig zullen zijn voor de hond met nekpijn. Ook dingen als springen, omkijken, snel draaien of snel starten en stoppen met rennen kunnen de nekpijn bij de hond verergeren. Ook bij rugklachten zullen veel van deze activiteiten vervelend en pinlijk aanvoelen voor het dier.

Merk je dat je hond bepaalde fysieke activiteiten niet meer wil uitvoeren terwijl hij of zij dit eerder met plezier deed dan is de kans groot dat je dier lichamelijke pijnklachten ervaart.

Behandeling:

Dierenarts:

Van de dierenarts krijgt de eigenaar van de hond meestal in eerste instantie het advies om de hond pijnstillers te geven en rust of zelfs bench rust.

Dit kan helpen om de klachten te verminderen maar heeft ook een aantal forse nadelen;

1)        Een pijnstiller doet niets aan de oorzaak van het probleem.

De pijnstiller blokkeert de pijn tijdelijk zodat de hond de pijn niet of minder voelt. Maar de oorzaak van de pijn: spierpijn, stijfheid in gewrichten of een hernia wordt niet behandeld.

Spierspanning en blokkades in gewrichten gaan niet weg door alleen het gebruik van een pijnstiller. Met als gevolg dat de stijfheid en spanning deels blijven bestaan. Met rust en pijnstiller kan het zijn dat de pijn afzakt en minder heftig wordt maar het stijve gebied zal een zwakke plek blijven in het lijf van de hond. Bij een nieuwe verkeerde beweging of overbelasting zal de kans groot zijn dat de pijn weer terug keert.

2)         Rust geeft het lichaam de kans om overbelasting te herstellen.

Relatieve rust is dus zeker belangrijk bij pijnklachten, blessures en hernia’s. Maar spierspanning en stijfheid in de gewrichten verdwijnt niet door rust.
Om stijfheid in de gewrichten te behandelen is gerichte beweging van de gewrichten (mobilisatie of manipulatie) of van het omliggende weefsels nodig (spieren, ligamenten en fascia).

Gerichte behandeling om de bewegelijkheid van de stijve gebieden te vergroten zorgt dat de overbelasting van de rest van het lijf afneemt. Op het moment dat het lichaam weer correct kan bewegen krijgt het overbelaste gebied de kans om te herstellen en wordt nieuwe overbelasting/prikkeling (bijvoorbeeld van de hernia) zo veel mogelijk voorkomen.

3)              Behandeling met rust en pijnstillers gaat relatief traag.

De hier bij punt 1 en 2 genoemde problemen zorgen voor een relatief traag herstel maar er speelt nog meer mee.

De bench-rust zorgt voor algeheel verminderde beweging van het lichaam wat een negatieve invloed heeft op de doorbloeding van het lijf. En juist een goede doorbloeding is noodzakelijk voor herstel.

Met het bloed worden bouwstoffen en zuurstof naar alle cellen en weefsels van het lichaam gebracht. Via het bloed worden ook de afvalstoffen die vrijkomen bij het herstel weer afgevoerd. Een goede doorbloeding is dus noodzakelijk voor een sneller herstel.

Door blokkades in de wervelkolom wordt een bezenuwing van de bloedvaten geprikkeld wat voor het afknijpen van de bloedvaten zorgt. Spanning in spieren en fascia geeft een beknelling van de bloedvaten die daar doorheen lopen. Het afknellen van de bloedvaten beperkt de bloed toevoer en afvoer.

Bij de osteopathische behandeling haal je zo veel mogelijk de spanning uit de spieren en bindweefsel weg wat ervoor zorgt dat de bloedtoevoer optimaler zal zijn, wat een sneller herstel kan geven. Het weghalen van blokkades in de wervelkolom haalt de overprikkeling van de zenuwen weg waardoor er weer een normale aansturing vanuit de zenuwen naar de bloedvaten plaatsvind.

Osteopathische behandeling:

Als osteopaat maak ik gebruik van relatief zachte technieken met mijn handen om de bovengenoemde problemen te verhelpen. Daarbij hou ik altijd rekening met de pijn van het dier en de oorzaak van de pijnklachten. In het geval van een hernia zal ik het gebied van de hernia zelf rustiger behandelen om extra prikkeling van de hernia te voorkomen.

Door het gehele lichaam, de spieren, gewrichten en fascia, zo soepel mogelijk te maken help ik het dier herstellen van de nekpijn of rugpijn.

Doordat de stijfheid in spieren en gewrichten verminderd zal het dier makkelijker en normaler bewegen, minder pijn ervaren, minder hoeven te compenseren en sneller herstellen. Door de spanning in de spieren te verminderen verbeterd de doorbloeding en neemt de pijn nog verder af.

In de meeste gevallen geeft 1 of 2 behandeling al een forse verbetering van de klachten en merkt de eigenaar dat het dier minder of zelfs helemaal niet meer piept van de pijn, zijn hoofd en lijf weer normaal beweegt en algemeen weer vrolijker is en beter in zijn vel zit.

Afhankelijk van de ernst van de klachten zijn dan nog 1 of enkele herhaal behandelingen nodig in de periode erna.

Hieronder volgen de voordelen van een osteopathische behandeling ten opzichte van de dierenarts. 

Voordelen van een osteopathische behandeling:

– Osteopathie kan zowel helpen bij een sneller herstel van de klachten als bij het voorkomen van een operatie.

– Veel sneller effect dan rust, in de meeste gevallen is er al na 1 behandeling verbetering van de klachten merkbaar.

– Daarnaast heeft de osteopathische aanpak bij nekpijn of rugpijn van de hond als voordeel dat we echt de bron van het probleem, namelijk de oorzaak van de pijn behandelen. (ipv de pijn alleen maar te dempen door een pijnstiller)

– Doordat de oorzaak (stijfheid/spanning) wordt behandeld (en niet alleen het symptoom: de pijn) is de kans op herstel groter en wordt de kans op herhaling van de problemen in de toekomst kleiner.

– Het gehele lichaam van de hond wordt soepeler waardoor het dier algeheel beter in zijn vel zal zitten.

– Gedragsproblemen die het gevolg waren van pijn zullen verminderen.

– Relatief lage kosten: 1-3 behandelingen zijn over het algemeen voldoende om de klachten op te lossen.

(Na 1 of 2 behandelingen moet er verbetering merkbaar zijn. Is er dan nog geen verbetering aanwezig dan is doorgaan met behandelen niet zinvol en zal er een andere oplossing gevonden moeten worden voor uw hond. )

– Veel minder belastend voor de hond dan een operatie.

– De hond hoeft geen wekenlange benchrust te houden. (Langdurige benchrust is zowel fysiek als mentaal belastend voor de hond en wil je daarom zo veel mogelijk voorkomen.)

– De hond mag tijdelijk niet spelen, springen en apporteren maar kan wel gewoon blijven wandelen en bewegen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit verhaal of wilt u weten of ik mogelijk kan helpen bij de pijnklachten van de hond?             

Neem gerust contact met me op