Hond (en kat) behandelindicaties:
Uw hond of kat wordt bij u thuis behandeld.
Voorbeelden van problemen waarbij osteopathie kan helpen:
– preventief
– stijfheid
– rugproblemen, nekpijn of hernia’s
– mank/ kreupel lopen
– om sportprestaties te verbeteren
– en val of een ander trauma
– verlammingsverschijnselen
– vruchtbaarheidsproblemen
– ergens niet aangeraakt willen worden
– problemen met gaan zitten of liggen of moeite met overeind komen
– verminderde conditie
– revalidatie na operatie of ziekte
– artrose
– slechte eetlust of frequent braken
– diarree klachten
– huidproblemen
– gedragsveranderingen zonder duidelijke oorzaak
Scroll verder naar beneden (onder de foto’s) voor een uitgebreidere uitleg over de verschillende indicatie’s.
Indicatie’s met uitleg:
– Preventief: blokkades en spierspanningen kunnen altijd ontstaan in het normale dierenleven (net als je nooit 100% kunt voorkomen dat je auto stuk gaat of een deuk krijgt doordat er iemand tegen aan rijdt). Een blokkade die nog maar kort aanwezig is hoeft nog weinig zichtbare problemen te geven. Het dierenlijf kan deze beperking elders nog wel opvangen. Echter hoe langer de blokkade er is, hoe meer problemen er zullen ontstaan door compensatie, verstoring van bewegingspatronen en vermindering van de doorbloeding. Een preventieve behandeling is dus bedoeld als APK-keuring voor je dier. Beginnende problemen worden opgelost voordat het dier hier zelf last van gaat krijgen.
– stijfheid: stijfheid kan bijvoorbeeld ontstaan door spieren die te veel spanning vasthouden of door verstijving van gewrichten. Zowel spierspanningsproblemen als gewrichtsstijfheid zijn over het algemeen te verbeteren met een behandeling.
– rugproblemen, nekpijn of hernia’s: blokkades in de nek en rest van de wervelkolom of een te hoge spanning in de rugspieren maken de kans op het ontwikkelen nek pijn, rugpijn en hernia’s groter. Door bij de 1e symptomen (of al eerder preventief) het dier te behandelen kan verergering van de klachten worden voorkomen. De nek of rugpijn kan in veel gevallen al opgelost of enorm verbeterd worden met 1 of 2 behandelingen. Heeft je dier al pijn of een hernia dan kan een behandeling helpen bij het versnellen van herstel en mogelijk operaties voorkomen.
– Kreupelheid: vaak wel nadat de dierenarts de kreupelheid heeft beoordeeld. De osteopaat kan ervoor zorgen dat de doorbloeding naar het aangedane been toeneemt en daarmee het herstel versnellen. Ook kunnen kreupelheden regelmatig ontstaan als gevolg van compensatie van een ander probleem in het lichaam. Wanneer dit kernprobleem wordt opgelost is de compensatie niet meer nodig en wordt het kreupele been niet meer overbelast en krijgt dat ook de kans om te herstellen.
– sportprestaties verbeteren: Stijfheid van gewrichten en spieren zorgt ervoor dat je hond sneller spierpijn ervaart bij training en in het algemeen minder soepel kan bewegen. Soepelheid en vrije beweging in de gewrichten is nodig om bijvoorbeeld snel te kunnen slalommen, om goed te kunnen springen en te rennen.
– val of ander trauma: door een val/trauma kunnen blokkades en pijnklachten ontstaan. Het dier zal zijn manier van bewegen aanpassen zodat hij zo min mogelijk pijn ervaart. Een behandeling helpt bij het sneller herstellen van het trauma en voorkomt compensatie klachten in de toekomst.
– verlammingsverschijnselen: In sommige gevallen kan een behandeling gericht op het verbeteren van de doorbloeding van de wervelkolom en rug helpen bij het herstel van verlammingsverschijnselen.
– vruchtbaarheidsproblemen: bij vruchtbaarheidsproblemen, na een bevalling of bij hormonale problemen zoals extreme loopsheid. Hormonen worden aan- en afgevoerd door middel van het bloed. Is er een verminderde doorbloeding dan kan dit hormonale problemen geven. Door de doorbloeding te herstellen wordt ook de hormonale aan en afvoer genormaliseerd.
– ergens niet aangeraakt willen worden: het dier kan ons alleen door zijn gedrag tonen dat hij ergens pijn heeft. Ergens niet aangeraakt worden is in heel veel gevallen een reactie op pijn of angst voor eventuele pijn.
– problemen met gaan zitten of liggen of moeite met overeind komen: stijfheid in de heupen of lage rug maakt het moeilijk voor de hond om te gaan zitten/liggen of weer overeind te komen.
– verminderde conditie: heeft uw hond een slechte conditie of is het lastiger dan gemiddeld om de conditie te verbeteren? Mogelijk zijn er fysieke ongemakken die hem in de weg zitten en het herstel vertragen.
– een slechte bespiering ondanks training. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Een voorbeeld is dat het dier zijn lichaam door blokkades niet goed kan gebruiken en er hierdoor geen spieropbouw ontstaat.
– revalidatie na operatie of ziekte: De hond heeft een periode pijn gehad of heeft bijvoorbeeld een periode 1 poot niet kunnen belasten. Om te zorgen dat hij zijn lijf weer normaal gaat gebruiken is het van belang de eventuele restklachten en bewegingsbeperkingen weg te halen. Daarnaast kan een behandeling helpen bij het versnellen van het herstel.
– artrose: optimaliseren van de bewegelijkheid van de gewrichten zorgt ervoor dat je dier ondanks zijn leeftijd zo lang mogelijk lekker kan blijven bewegen.
– slechte eetlust of frequent braken: de darmen en de maag worden onder andere beïnvloed door zenuwen die vanuit de wervelkolom komen (rug). Een blokkade in de rug kan deze zenuwen negatief beïnvloeden en daarmee de orgaanfunctie verstoren.
– diarree klachten: de darmen worden onder andere beïnvloed door zenuwen die vanuit de wervelkolom komen (rug). Een blokkade in de rug kan deze zenuwen negatief beïnvloeden en daarmee de orgaanfunctie verstoren.
– huidproblemen: doorbloeding van de huid is nodig voor een gezonde huid en vacht. Blokkades in de wervelkolom of spanningen in het onderhuidse bindweefsel (de fascia) kunnen bijvoorbeeld voor een slechtere doorbloeding zorgen.
– gedragsveranderingen zonder duidelijke oorzaak: het dier kan ons alleen door zijn gedrag tonen dat hij ergens pijn heeft. Vaak is verzet, verstoord gedrag of verandering in gedrag dan ook een teken dat je dier ergens last van heeft.