Als osteopaat zie ik het lichaam als een eenheid. Structuren in het lichaam zijn op vele manieren met elkaar verbonden. Door deze verbindingen kan een probleem in de ene structuur andere structuren en lichaamsdelen negatief beïnvloeden.
In het onderzoek en in de behandeling betrek ik het hele lichaam van het dier.  Het osteopathisch onderzoek en behandeling doe ik met alleen mijn handen. Hierbij gebruik ik met name zachte technieken voor het dier. Ik maak geen gebruik van hamers of andere attributen.

Doel: “Fit en soepel”
Een osteopathische behandeling heeft als doel om alle bewegingsbeperkingen van het lichaam op te heffen en zo het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren. Een dier dat lichamelijk in balans is, pijnvrij is en zich goed kan bewegen zal een fit en soepel dier zijn!

Gemiddeld zijn 1 tot 3 behandelingen voldoende om het lichaam weer helemaal in balans te krijgen.

De behandeling heeft het meeste effect als het dier enkele dagen tot een week relatieve rust krijgt waarbij het zo veel mogelijk de kans krijgt om zelf vrij te bewegen. De training kan in de periode erna weer rustig opgebouwd worden. De tijdsduur van de rust en herstel periode wisselt per dier. Dit wordt tijdens of na de behandeling met u besproken.

Structuren.
Voor een goed functioneren van het lichaam moeten de verschillende systemen en onderdelen van het lichaam normaal kunnen bewegen. Structuren zoals het zenuwstelsel, de botten, de spieren, de organen en de huid horen hierbij en kunnen door de osteopaat behandeld worden.
Natuurlijke beweging van deze structuren en aansturing van het zenuwstelsel is onder andere nodig voor:
– het dier om zich goed voort te kunnen bewegen
– een goede aanvoer van voedingsstoffen van en naar de spieren en de organen
– een goede afvoer van afvalstoffen van en naar de spieren en de organen

De verschillende structuren in het lichaam beïnvloeden elkaars functie. Een probleem in één van de structuren kan daardoor weer andere delen van het lichaam negatief beïnvloeden.

Voor een goede gezondheid is het van belang dat alle structuren optimaal op elkaar afgesteld zijn en hun normale bewegingsmogelijkheden hebben. Een bewegingsbeperking in één structuur, zoals bijvoorbeeld een bewegingsbeperking tussen verschillende wervels van de wervelkolom van het paard, kan op de lange of de korte termijn klachten geven. Deze klachten kunnen zich zowel lokaal of op afstand gaan uiten.

De osteopaat onderzoekt daarom het gehele lichaam van het dier op zijn bewegelijkheid en bewegingsbeperkingen. Deze beperkingen kunnen al aanwezig zijn zonder dat het dier klachten vertoont. Op dat moment is het dier nog in staat om zijn beperkingen elders in het lichaam te compenseren. Op de lange termijn gaan deze bewegingsbeperkingen meestal wel voor klachten zorgen. Een osteopathische behandeling kan daarom ook preventief gebruikt worden voordat de eventuele (compensatie) klachten zich gaan uiten.

Voor meer informatie over behandelindicaties bij het paard: klik hier.

Voor meer informatie over behandelindicaties bij de hond (en kat) klik hier.

Op deze site richt ik mij vooral op de behandeling van paarden en honden.
Echter ook andere diersoorten kunnen baat hebben bij een osteopathische behandeling.
Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op. Klik hier of bel 06-16074445