SCHEVE TANDEN

Hoe scheve tanden je paard in de weg zitten tijdens het rijden:

Paarden tanden groeien het grootste deel van het paardenleven door. Ze slijten normaal gesproken door het gebruik weer langzaam af.
Maar door ons zachte gras slijten de tanden vaak langzamer dan dat ze groeien. Ook kunnen tanden scheef slijten.

Hoe scheef afgesleten tanden je paard in de weg kunnen zitten bij het rijden zie je op de afbeeldingen in de post van paardentandarts Ilse van den Broeck.

Naast dat scheef afgesleten tanden lokaal problemen kunnen geven kunnen ze ook voor klachten in de rest van het lichaam zorgen.

Omdat een deel van de kaakbeweging beperkt wordt door de ongelijke hoogte van de tanden kan dit voor spanning rond de kaken zorgen. Het paard gaat zijn hoofd anders houden, gaat anders bewegen en anders kauwen.
Daarnaast zal het paard wanneer hij tijdens het rijden in een oncomfortabele houding wordt gedwongen steeds meer spieren gaan aanspannen en gaan verkrampen.

Om de ongemakkelijke bewegingen te vermijden zal het dier zo steeds meer spieren gaan verkrampen. Immers het dier wil zo min mogelijk ongemak ervaren. Dit kan op den duur invloed hebben op de beweging van de nek, rug en zelfs helemaal door naar de beweging van het achterbeen.

Osteopathie na een tandarts behandeling

Nadat je paard bij de tandarts is geweest kan een osteopathische behandeling dan ook heel zinvol zijn.
Spanningen die al langere tijd zijn opgebouwd in het lichaam lossen vaak niet meer vanzelf op. Het lichaam heeft dan hulp nodig om de spieren weer te laten ontspannen en de blokkades op te lossen.

Nu het gebit weer recht is kan de osteopathische behandeling de spierspanningen en scheef-heden die verderop in het lijf zijn ontstaan oplossen.
Waardoor je paard weer lekker in zijn vel komt te zitten.
En weer klachtenvrij en soepeler zal kunnen bewegen!

Daarnaast kan de tandarts behandeling zelf ook voor kaakklachten zorgen achteraf. Het paard moet immers zijn mond onnatuurlijk ver opensperren.
De meeste paarden laten dit netjes toe maar je kunt je voorstellen dat dit wel voor spanning in de kaakspieren kan zorgen. Bedenk maar eens hoe je zelf wel eens verkrampt bij de tandarts hebt gelegen bij een lange behandeling…

We kunnen het paard niet vertellen dat hij zijn mond en kaken moet ontspannen. Door de opgebouwde spierspanning en het verre opensperren van het kaakgewricht kunnen kaakklachten ook juist na de tandarts behandeling ontstaan.

Vermoed je tand problemen? neem dan contact op met een paardentandarts.
Heeft je paard onlangs een tandarts behandeling gehad?
Denk dan na die tijd ook eens aan een osteopathische behandeling om je paard te helpen om weer lekker in zijn vel te zitten!

Groetjes Renee
https://fitensoepeldier.nl/

Vond je dit Interessant? Geef dit bericht dan een like, deel het bericht het of laat een reactie achter.

Ik hoor graag wat jullie interessant vinden om te lezen en waarom, dan kan ik daar weer rekening mee houden voor een volgend bericht!

Tandarts foto’s klik hier